Prihranki

PRIHRANKI

Nova gradnja, zgrajena po standardu KfW

haus

Primerjava celotnega stroška ogrevanja pri različnih načinih ogrevanja

Za ogrevanje novih objektov so danes na voljo različni sistemi ogrevanja. Poleg dobro znane tehnologije kondenzacije plina so se v zadnjem desetletju uveljavile tudi druge tehnologije ogrevanja, kot je ogrevanje s toplotno črpalko, ogrevanje na lesne pelete in ogrevanje z infrardečim sistemom ogrevanja.

Kaj pa stroški?  Izračun natančne stroškovne situacije, ki zajema strošek investicije in strošek delovanja ogrevalnega sistema v celotni obratovalni dobi, je za končnega uporabnika zelo pomemben, zato smo za vas pripravili primerjalni izračun celotnega stroška ogrevanja na letni ravni, glede na izbran ogrevalni sistem.

letni-trosek_001

Izračun temelji na primeru nove gradnje v skupni velikosti 120 m2 z izolativnostjo na ravni KfW.

Vse zgoraj navedene cene so bile izračunane v Nemčiji z veliko pozornostjo, pa kljub temu ne moremo jamčiti za natančnost cen v izračunu.

V izračunu je upoštevana cena električne energije (0,24 €/kWh) in cena plina (0,05 €/kWh), ki je novembra 2017 veljala v nemčiji.  Investicijski strošek za primer infrardečega ogrevanje je sestavljen iz 7.072,00 € za nakup grelnih panelov in 1.056,00 € za nakup krmilnih enot.

 

Zaključek:   Ker imajo sodobni domovi danes bistveno nižje energijske zahteve,  kot so jih imeli pred 20 ali 30 leti, je danes nove objekte, kot tudi energetsko obnovljene objekte, najceneje ogrevati z infrardečo sevalno toploto.

Ker imamo pri vseh drugih ogrevalnih sitemih višje naložbenene stroške,  kot v primeru IR ogrevanja, lahko zaključimo, da nam IR ogrevanje  omogoča cenovno najugodnejšo  investicijo, ki nam bo prinašala prihranke pri ogrevanju od prvega dne dalje.

Z ali brez fotovoltaičnega sistema predstavlja infrardečo ogrevanje, glede na primerjavo stroškov pri različnih ogrevalnih načinih, stroškovno najprimernejši način ogrevanja. Kljub temu pa je postavitev PV sistema dobra odločitev, saj boste tako v veliki meri neodvisni od prihodnjih naraščajočih cen energije, ki bo enako prizadelo vse načine sodobnega ogrevanja.

 

 

Poraba električne energije je praviloma dovoljena le za dopolnilno ogrevanje objektov razen v primerih, kjer ni možna uporaba primarnega energetskega vira za ogrevanje (23. člen v Pravilnik o racionalni rabi energije pri gretju in prezračevanju objektov ter pripravi tople vode (Uradni list SRS, Št.81, 11.10.1984)).IR ogrevanje grelni paneli ogrevanje infrardečo ogrevanje ogrevalni paneli panelno ogrevanje